Match hengelDobber montages

De matchdobber

Dobber tussen loodjes
De matchdobber kan op verschillende manieren gemonteerd worden op de lijn.
  • Deze kan op zijn plaats gehouden worden doormiddel van 2 loodjes. De dobber kan rechtstreek via het oogje op de lijn gezet worden. Het grote nadeel hiervan echter is, wanneer de weersomstandigheden veranderen tijdens uw vissessie, dan moet alles gedemonteerd worden vooraleer een nieuwe dobber kan geplaatst worden op de lijn.
  • connectors
  • De dobber kan ook via een connector of een klein draainageltje aan de lijn bevestigd worden. Dit laat toe om van dobber te wisselen zonder de volledige montage te moeten herdoen. Zie figuur voor verschillende connectoren. Deze montage laat je toe om te visssen tot op een diepte die maximaal gelijk is aan de lengte van de matchhengel, of zelfs iets minder. Dieper vissen kan enkel ofwel door de lengte van de hengel aan te passen ofwel door een andere montage van dobber te kiezen. Een ander keuze van dobber montage is de slidermethode.

Slider montage

slider montage
detail stuitje
De slider montage (glijdende dobber) laat toe om op grote dieptes te vissen. De dobber glijd namelijk over de lijn tot die door een stop ( stuitje ) geremd wordt. De dobber wordt via een draainageltje op de lijn bevestigd. De te bevissen diepte wordt bepaald door de plaats van het stuitje op de lijn. Daar het stuitje ook door de matchoogjes kan glijden kan het op gelijke welke plaats op de lijn gezet worden, hierdoor is in principe de te bevissen diepte onbeperkt. Zie figuur :

Overlode matchdobber

Een overlode slidermontage kan gebruikt worden om te vissen op grote afstand en op grote diepte waarbij op een vaste plaats ( brasemvisserij ) dient gevist te worden. De dobber is een niet voorgelode dobber. Bij een aanbeet komt de dobber volledig boven water te staan. Vlug aanslaan hoeft niet, de vis vangt namelijk zichzelf.